Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ: Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον




 ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 8 ΜΑΡΤΗ 2022

                                                       ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΓΥΝΑΙΚΑ

 

Η 8η του Μάρτη δεν είναι γιορτή, είναι υπενθύμιση, είναι  η συνέχεια των διαρκών αγώνων των γυναικών για ισότητα ,για έξοδο από την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίσες αμοιβές .

Από το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ θεσπίστηκε ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας και δη το εκλογικό δικαίωμα ως καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Για τις  γυναίκες που υποφέρουν πίσω από κλειστές πόρτες ,ψεύτικα χαμόγελα και πλάστες εικόνες ευτυχίας μέσα από την ενδοοικογενειακή βία.

Για τις  γυναίκες με τους πολλαπλούς ρόλους της συζύγου της μάνας της κόρης της εργαζόμενης της νοικοκυράς με τις πολλές ευθύνες.

 Οι γυναίκες δεν ψάχνουν προστασία ούτε ζητιανεύουν την παρέμβαση κάποιου, δεν ζητούν ευγενικά να τους αποδώσουν οι άρχοντες νέα δικαιώματα.

Απαιτούν. Απαιτούν να τους αναγνωριστούν  τα δικαιώματα  τους να σπάσουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.  απαιτούν το προφανές..μάχονται για ένα κόσμο όπου τα προφανή και αυτονόητα δεν θα απαιτούνται…

Όλες μαζί μπορούμε  να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε ίσες ευκαιρίες δικαιοσύνη  και  σεβασμό.

Μπορούμε πολλά αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας.Να σεβόμαστε τον εαυτό μας να τον αγαπάμε  να υποστηριζόμαστε και να έχουμε αλληλεγγύη προσκαλώντας και τους άντρες να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις.

Γιατί, η γυναίκα ηγείται των γεγονότων ….Dux femina facti…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

                                                                                                     ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

                                                                                                         ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: