Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ράφια

Τα προϊόντα με τα περισσότερα φυτοφάρμακα στα ράφια
Είναι κάτι που σπανίως το αναλογιζόμαστε τη στιγμή που διαλέγουμε κάποιο φρούτο ή λαχανικό από το ράφι του καταστήματος.


Πόσο βρώμικο είναι άραγε αυτό που επιλέγουμε; Πόσα υπολείμματα φυτοφαρμάκων έχει επάνω του; Κατά πόσον τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής κατά τη μεταφορά του από το χωράφι/περιβόλι στο ράφι και από εκεί στο τραπέζι μας;
Ο αμερικανικός οργανισμός προστασίας των καταναλωτών Environmental Working Group (EWG), δημιούργησε μετά από ενδελεχείς έρευνες μια λίστα με τα 10 πιο βρώμικα και τα 10 πιο καθαρά προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων και είναι προς διάθεση στο κοινό.
Ο EWG εξέτασε τα επίπεδα φυτοφαρμάκων στην επιφάνεια 48 διαφορετικών φρούτων και λαχανικών και διαπίστωσε ότι στο 65% των περιπτώσεων αυτά τα επίπεδα υπερέβαιναν τα επιτρεπτά όρια!
Σύμφωνα με αυτήν τη λίστα, τα πιο βρώμικα από όλα είναι τα μήλα.
Δείτε τις σχετικές λίστες:
Τοπ-10 προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα:
1. Μήλα
2. Φράουλες
3. Σταφύλια
4. Σέλινο
5. Ροδάκινα
6. Σπανάκι
7. Γλυκές πιπεριές
8. Νεκταρίνια
9. Αγγούρια
10. Τοματίνια

Τοπ-10 των πιο "καθαρών" προϊόντων:
1. Αβοκάντο
2. Γλυκό καλαμπόκι
3. Ανανάς
4. Λάχανο
5. Γλυκά μπιζέλια (κατεψυγμένα)
6. Κρεμμύδια
7. Σπαράγγια
8. Μάνγκο
9. Παπάγια
10. Ακτινίδια
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή των ΗΠΑ, τα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας που περιλαμβάνουν νευρικές βλάβες, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.
Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων, διότι τα εσωτερικά τους όργανα είναι ακόμα σε επίπεδο ανάπτυξης και κατά συνέπεια επηρεάζονται εύκολα. Επιπλέον, δεδομένου ότι τα παιδιά καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι οι ενήλικες σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταναλώνουν και περισσότερα φυτοφάρμακα σε κάθε τέτοιο προϊόν.

Πηγή: http://www.onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: