Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Σεισμός στην Λευκάδα: Δυο γυναίκες νεκρές - Απίστευτες εικόνες καταστροφής - Το χωριό Αθάνι σμπαραλιάστηκε από τον σεισμό!

Sεισμός στην Λευκάδα: Δυο γυναίκες νεκρές - Απίστευτες εικόνες καταστροφής - Το χωριό Αθάνι σμπαραλιάστηκε από τον σεισμό!
Σεισμός στην Λευκάδα: Δυο γυναίκες νεκρές - Απίστευτες εικόνες καταστροφής - Το χωριό Αθάνι σμπαραλιάστηκε από τον σεισμό!

- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ
- Δυο γυναίκες νεκρές η μια στην Πόντη Βασιλικής και η άλλη στο Αθάνι
- Τέσσερις τραυματίες μεταξύ των οποίων 2 παιδιά - Διαψεύδεται η είδηση για τρίτο νεκρό
- Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 ρίχτερ και ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί
- Μεγαλύτερος μετασεισμός αυτός που έγινε στις 10.33 και είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ
- Μεγάλες ζημιές στο λιμάνι της Βασιλικής - Ο δρόμος προς Εγκρεμνούς έχει εξαφανιστεί!
- Κατολισθήσεις στον Άγιο Νικήτα - Πολλά προβλήματα σε κτίρια της περιοχής

Δυο ζωές πήρε ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί λίγα λεπτά μετά τις 9 την Λευκάδα και έγινε αισθητός σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Οι εικόνες που έρχονται από το νησί είναι εικόνες καταστροφής, ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν 4 τραυματίες αναμεσά τους και 2 παιδιά. Νεκρές είναι δυο γυναίκες. Μια 82χρονη στο χωριό Αθάνι που καταπλακώθηκε από τοίχο και μια 69χρονη στην Πόντη Βασιλικής. Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές στο νησί το χωριό Αθάνι είναι αυτό που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό και ακόμα πλήρης εικόνα δεν υπάρχει.


Ακούστε πως περιγράφει τις δραματικές στιγμές του σεισμού ο κ. Γιώργος Ρομποτής, κάτοικος του χωριού Αθάνι:
 Την τραγική είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Λευκάδας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος είπε ότι πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι στον δυτικό άξονα του νησιού και δεν μπορούν να προσεγγίσουν στα χωριά που είναι από εκεί. Η 69χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας.
Διαψεύδει την είδηση για τρίτο νεκρό από τον σεισμό στη Λευκάδα ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί» είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία. Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.
«Έχουμε καταπτώσεις κατά κύριο λόγο, αναφέρομαι σε σημαντικούς δρόμους και όχι σε επιμέρους δρόμους, φαίνεται ότι ο δυτικός άξονας, από την μεριά του Αγ. Νικήτα εκεί έχουμε καταπτώσεις. Οι δρόμοι αυτοί δεν περνάνε λόγω των καταπτώσεων βράχων. Έχουμε ζημιές στο λιμάνι της Βασιλικής, πολύ σοβαρές ζημιές σε άλλες υποδομές μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως η καταγραφή, σημασία έχει ότι υπάρχει κινητοποίηση και των υπηρεσιών και της πολιτείας.
Η Λευκάδα είναι χτισμένη με έναν πολύ καλό πολεοδομικό κανονισμό για αυτό και αντέχει σε όλα αυτά τα χτυπήματα. Από αύριο που θα μπορέσει να ξεκινήσει η καταγραφή τότε θα έχουμε πιο σαφή εικόνα», είπε ο δήμαρχος.
Ακούστε τι δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο newsit.gr:
 Στο χωριό Αθάνι, έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής. Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.
Τέσσερις τραυματίες, θύματα του του σεισμού των 6,1 ρίχτερ, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λευκάδας.
Ειδικότερα, στο νοσοκομείο του νησιού έχουν μεταφερθεί: ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και ένας άνδρας 45 ετών από τη Λευκάδα.

Ο σεισμός 6,1 ρίχτερ έγινε αισθητός από το ένα άκρο της χώρας έως το άλλο. Έγινε στις 9:10 το πρωί με επίκεντρο την Λευκάδα.  Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας.


Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών. "Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Στη Λευκάδα και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Στο νησί έχει σημάνει συναγερμός, ενώ ο ισχυρός μετασεισμός, άνω των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από λίγο έχει κινητοποιήσει όλες τις αρχές. Το νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί αυτή την ώρα μόνο έκτακτα περιστατικά, ενώ γιατροί του νοσοκομείου έχουν ξεκινήσει για το Κέντρο Υγείας Βασιλικής προκειμένου να το ενισχύσουν.

Η εικόνα είναι από το χωριό Καρυές - Πηγη: myleukada.gr
Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Βασιλικής, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, το μισό λιμάνι έχει βυθιστεί. Επίσης, ο δρόμος προς Εγκρεμνούς κυριολεκτικά έχει εξαφανιστεί από τεράστια κατολίσθηση. Σε άλλο σημείο του νησιού έπεσε μια κολώνα της ΔΕΗ πάνω σε μια γυναίκα και την τραυμάτισε. Επίσης υπάρχει πτώση βράχων σε ορεινό σημείο του νησιού.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα. Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος είπε ότι ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί. Σημείωσε, πάντως, ότι οι κάτοικοι της Λευκάδας και των νησιών του Ιονίου, ξέρουν να προστατευθούν από σεισμούς. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Γιάννενα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: