Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Προσδεθείτε. Το πρώτο "Bail In" σε ευρωπαϊκή τράπεζα είναι γεγονός


Στην Αυστρία η πρώτη τράπεζα που "κουρεύει" τους ομολογιούχους της. Έδωσε για πρώτη φορά εντολή bail-in
Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόζει τη νέα νομοθεσία για επιμερισμό του βάρους της διάσωσης τραπεζών, με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας να επιβάλει «κούρεμα» 54% στους ομολογιούχους της Heta Asset Resolution AG, να επιμηκύνει τις λήξεις τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και να ακυρώνει τις πληρωμές κουπονιών από τον Μάρτιο του περασμένου έτους.

AdTech Ad

Αν και το bail in περιορίστηκε στις ομολογιακές εκδόσεις και όχι στις καταθέσεις, αποτελεί την πρώτη επίσημη εφαρμογή – υποχρεωτικά – του bail in, δηλαδή της πρώτης διάσωσης τράπεζας όχι από κρατικά κεφάλαια αλλά από τους δανειστές της με «κούρεμα» ομολόγων, κατ' εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, το «κούρεμα» αυτό πραγματοποιείται προκειμένου να καλυφθεί «τρύπα» 8 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της Heta.
Η Finanzmarktaufsicht (FMA) ανέλαβε πέρυσι τον έλεγχο της Heta, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στόχο έχουν να βάλουν τέλος στις χρηματοδοτούμενες από τους φορολογούμενους διασώσεις τραπεζών.
Η Heta αποτελεί "bad bank" δημιουργημένη από τα assets της Hypo Alpe Adria - τοπικής τράπεζας στην επαρχία Καρίνθια. Η Καρίνθια υποστηρίζει πως δεν αντέχει οικονομικά να αποπληρώσει πλήρως τις εγγυήσεις που απομένουν, οι οποίες, σύμφωνα με την FMA, ανέρχονται στα 11,1 δισ. ευρώ.
Οι πιστωτές πιθανότατα θα υποβάλουν μηνύσεις κατά της Καρινθίας προκειμένου να ανακτήσουν τη διαφορά μεταξύ αυτού που λαμβάνουν ως απόδοση, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της Heta, και της πλήρους ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους.
Η επαρχία Καρίνθια κατέθεσε πρόταση για επαναγορά των ομολογίων που είχε εγγυηθεί, με δανεισμό από την αυστριακή κυβέρνηση, στο 75% της ονομαστικής τους αξίας (που προς το τέλος της δημόσιας προσφοράς ανέβηκε στο 82%). Ωστόσο, η προσφορά αυτή απερρίφθη από ομολογιούχους μεταξύ των οποίων οι Commerzbank και Pacific Investment Management τον περασμένο μήνα. Οι πιστωτές, που υποστηρίζουν πως η Αυστρία θα πρέπει να τους πληρώσει αν δεν μπορεί η Καρινθία, υπέβαλαν επίσης μήνυση σε γερμανικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας πως οι κανόνες BRRD δεν ισχύουν για τη Heta.
Με αυτόν τον τρόπο, η Αυστρία γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κάνει χρήση της οδηγίας BRRD που προβλέπει το βάρος της διάσωσης των τραπεζών να πέφτει στους πιστωτές τους αντί για τους φορολογούμενους - το περιβόητο bail in.
Ειδικότερα:
Στις 10 Απριλίου του 2016 η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Αυστρίας (FMA) έλαβε την εξής απόφαση για την HETA Hypo Alpe-Adria-Bank International καθώς επέβαλε:
*100% bail-in για όλες τις υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης,
* 53,98% bail-in, για όλα τα επιλέξιμα στοιχεία του παθητικού όπως προνομιούχες εκδόσεις
*Ακύρωση όλων των τόκων από 1.3.2015.
*Εναρμόνιση των προθεσμιών λήξης του συνόλου των επιλέξιμων υποχρεώσεων έως 31/12/2023.
Σύμφωνα με την απόφαση για την HETA, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα συναντηθούν στο Λονδίνο για να χαράξουν την στρατηγική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: